• OZNAM

      Špeciálna základná škola Třebíčska 16, Humenné je od 01.09.2019 organizačnou zložkou Spojenej školy internátnej, Komenského 3, Humenné.

      Z toho dôvodu v prípade potreby kontaktujte Spojenú školu internátnu, Komenského 3, Humenné:

      webová stránka školy: https://spojskolahe.edupage.org/

      e mail školy: spojskolahe@gmail.com

      telefón: 057/7722669

       

    • Globálne vzdelávanie

      V rámci globálneho vzdelávania sa realizovali triedne i celoškolské akcie, na ktorých žiaci získavali informácie o globálnych problémoch, učili sa analyzovať jednotlivé procesy,  porovnávať vzájomné súvislosti a  v diskusiách hľadali riešenia  problémov a možnú osobnú angažovanosť. Zameranie na globálne problémy dopomohlo žiakom k rozvoju komunikačných zručností, kreatívneho a kritického myslenia a k riešeniu konfliktov. Žiaci  tak mali možnosť pochopiť, že už na lokálnej úrovni môžu sami prispieť k čistejšiemu, zdravšiemu a trvalo udržateľnejšiemu svetu. Učitelia získali nové poznatky a inšpirácie o možnostiach rozvoja kompetencií žiakov na hodinách etickej výchovy, občianskej náuky, geografie, biológie a  vecného učenia.

      Témy globálneho vzdelávania:

      Ľudské práva: Týždeň s knihou „Cigánka“.

      Udržateľný rozvoj a ochrana životného prostredia: Malý človek – veľký svet.

      Spotreba a výroba: Páranie peria, Príbeh topánky, Potravinoví  pátrači.

      Do galérie Globálne vzdelávanie boli pridané fotografie.

    • Šport ako prevencia patologických javov

      V rámci prevencie kriminality sme k nám pozvali príslušníkov Policajného zboru v Humennom, ktorí nás informovali o trestno-právnej zodpovednosti našich zákonných zástupcov, no aj nás žiakov. Besedu zakončili praktickými ukážkami základnej výbavy policajta a jednoduchých povelov. Policajtov vystriedali členovia klubu BLACK TIGER TAEKWONDO SNINA. Dozvedeli sme sa, že taekwondo je nový kórejský bojový šport a bojové umenie bez použitia zbraní, ktorý využíva silu a rýchlosť ľudského tela a je zameraný najmä na sebaobranu, sebaovládanie a zdravú sebadôveru. Zároveň je aj jednou z možností aktívneho využitia voľného času.

      Do galérie Šport ako prevencia patologických javov boli pridané fotografie.

    • Stavanie mája

      Stavanie mája

      Máj, máj, máj zelený, pod oblôčkom sadený.... V našom prípade nie sadený a nie pod oblôčkom, ale na plote školského areálu. Aj v tomto roku sme si pripomenuli tradíciu, ktorá má korene až v antike, ale najmä na dedinách sa zachovala dodnes. Kedysi májový mladý stromček zabezpečoval ochranu pred zlými duchmi, zabezpečoval hojnosť úrody, neskôr vyjadroval lásku mládenca k dievčine. Aj dnes je májová zeleň symbolom lásky, veď mesiac máj sa považuje za  obdobie zrodu nového života a za „lásky čas“.

      Do galérie Stavanie mája boli pridané fotografie.

    • Mediálna reklama a marketing

      Reklama je fenomén súčasnej doby. Jej vplyv na ľudí je mimoriadne silný, pretože je neodmysliteľnou súčasťou mediálneho vysielania. V tejto podobe zasahuje aj do nášho života. Nie vždy však dokážeme rozlíšiť, čo je skutočnosť a čo fikcia, a preto je potrebné, aby  sme pochopili úlohu, ciele, fungovanie reklamy a oboznámili sme sa so základnými nástrojmi a stratégiami reklamného marketingu. Tieto témy tvorili obsah prezentácie s ukážkami reklamných videí, ktorú pre nás pripravila koordinátorka masmediálnej komunikácie. Po vysvetlení základných pojmov a analýze vybraných nahrávok televíznych reklám nasledovali edukačné aktivity, prostredníctvom ktorých sme sa učili kriticky pristupovať k reklame v médiách, bezhlavo nepreberať vnucované vzory správania, reálne posudzovať a hodnotiť informácie z reklám.

      Do galérie Mediálna reklama a marketing boli pridané fotografie.

    • Rok v živote rybára

      Rok v živote rybára

      Vedeli ste, že keď pri love rýb leží nástraha na dne, ide o spôsob lovu položením (v rybárskom slangu naťažko), a pri nástrahe plávajúcej pomocou plaváka v rôznych hĺbkach rybári hovoria o love na plávanú? O týchto, ale aj iných spôsoboch lovu rýb nám prišiel porozprávať  rybár Mgr. N. Koscelník, ktorý je členom Slovenského rybárskeho zväzu. Vysvetlil nám, z čoho pozostáva a ako sa skladá udica, ukázal nám druhy háčikov a návnad, objasnil nám základné pravidlá rybolovu na Slovensku, pripomenul nám i poznatky o druhoch, spôsobe života, rozmnožovaní a častiach tela sladkovodných rýb. Väčšinu informácií nám sprostredkoval zážitkovým spôsobom. Svoje rozprávanie náš hosť spestril aj hudobným programom. Ku chytľavým refrénom sme pridali aj my, a tak sme z akcie odchádzali nielen obohatení o nové vedomosti, ale aj vo veselej nálade.

      Do galérie Rok v živote rybára boli pridané fotografie.

    • ...ideme hrať ping-poooooong...

      Od roku 2015 sa 6. apríla oslavuje Svetový deň stolného tenisu pre všetkých. Slovensko sa do osláv prvýkrát prihlásilo v roku 2018 s výzvou…ideme hrať ping – poooooong… Naša škola sa do projektu zapojila v minulom a aj v tomto školskom roku. Akcie sa zúčastnili žiaci i zamestnanci školy. V cvičebni školy počas dopoludnia medzi sebou súťažili prihlásení jednotlivci a tí, ktorí sa do turnaja nezapojili, mali možnosť zahrať si nesúťažné zápasy alebo precvičiť rôzne druhy podaní a úderov. Víťazi boli odmenení medailami a všetci zúčastnení drobnými sponzorskými cenami.

      Do galérie ...ideme hrať ping-poooooong... boli pridané fotografie.

    • Stretnutie s knihou

      Stretnutie s knihou

      Marec sa ako mesiac knihy oslavuje už dlhé desiatky rokov. Do mesiaca knihy zapadá aj Týždeň slovenských knižníc, ktorý vyhlásila Slovenská asociácia knižníc v roku 1999 a pravidelne sa organizuje posledný týždeň v mesiaci. Každý rok nám koordinátorka čitateľskej gramotnosti  dohodne návštevu Vihorlatskej knižnice,  kde máme možnosť „stretnúť sa“ s knihami  klasickými i knižnými novinkami. Pripomenieme si známe informácie o vzniku, vývoji, tvorbe a šírení kníh, no vždy sa dozvieme aj niečo nové, zaujímavé zo sveta kníh. Z knižnice odchádzame naplnení novými informáciami a zážitkami.

    • Karneval priateľstva

      Karneval priateľstva

      Pri príležitosti Medzinárodného týždňa priateľstva a Dňa sv. Valentína sme realizovali  tradičný „Karneval priateľstva“. Cieľom podujatia bolo zábavnou formou prispieť k zlepšeniu a upevneniu interpersonálnych vzťahov, poznávať význam slov priateľstvo a láska,  oboznamovať sa s kultúrnymi a spoločenskými tradíciami.

      Do galérie Karneval priateľstva boli pridané fotografie.

    • Vlčie hory

      Dňa 28.01.2019 nás navštívila pani Ing. Macková, enviromentalistka  z  CHKO VK v Medzilaborciach, ktorá nám premietla zaujímavý dokument o živote vlka a jeho správaní sa k človeku v divej prírode. Prostredníctvom hier na určovanie, rozpoznávanie a priradzovanie stôp zveri z našich ekotopov sme sa zabavili, ale aj naučili mnoho nových vecí o voľne žijúcich zvieratách v našom regióne. 

      Do galérie Vlčie hory boli pridané fotografie.

    • Pomáhajme v núdzi i v chorobe

      Pomáhajme v núdzi i v chorobe

      V rámci Svetového dňa boja proti AIDS a v súvislosti s blížiacimi sa sviatkami lásky a štedrosti sme realizovali akciu zameranú na zvýšenie povedomia o tejto celosvetovo rozšírenej chorobe a  o formách a význame dobrovoľných dobročinných akcií. Nové poznatky sme získavali vyhľadávaním informácií na internete, edukačnými aktivitami s využitím magnetickej tabule či prostredníctvom filmových dokumentov o hladujúcich a chorých deťoch v rozvojových krajinách a o pomoci ľuďom zasiahnutých prírodnými katastrofami. Náš zážitok z akcie umocnili ukážky záznamov charitatívnych koncertov a piesní svetových hudobných celebrít. V závere sme predstavili svoje výtvarné práce - plagáty a pútaček k daným témam, ktoré budú zverejnené na nástenke a na istý čas sa stanú súčasťou výzdoby priestorov školy.

      Do galérie Pomáhajme v núdzi i v chorobe boli pridané fotografie.

    • Bezpečný internet

      Bezpečný internet

      Internet je bohatým zdrojom informácií, ale má aj svoje temné  stránky. Vírusy, trójske kone, spyware, krádeže identity, to všetko číha na neskúsených používateľov a práve deti sú najzraniteľnejšie. Na to, aby sme sa mohli pred nebezpečenstvami  internetu účinne brániť, musíme ich nielen identifikovať  a rozlíšiť, ale poznať aj spôsoby ochrany pred nimi.  A práve to bolo obsahom prezentácie, ktorú pre nás pripravila koordinátorka IKT  v rámci Dňa počítačovej bezpečnosti, ktorým je 30. november. Po vysvetlení neznámych pojmov, ako počítačový vírus, malware, spam, hoax a iných, sme  riešili test zameraný na danú problematiku  a potom spoločne vytvorili  informačný plagát s charakteristikou nových, teraz už známych pojmov zo sveta počítačov a internetu, ktorý bude „zdobiť“  interiér školy.  Ak si máme tieto pojmy osvojiť, nestačí totiž len raz počuť, ale treba aj mnohokrát vidieť. Len tak budeme v digitálnom svete naozaj bezpeční.       

    • Ondreju, Ondreju

      Dňa 29.11.2018 sme oživili tradíciu spojenú so sviatkom sv. Ondreja. V rámci hodín informatiky sme na webe vyhľadávali informácie o sv. Ondrejovi a zvykoch viažucich sa k jeho menu, na hodinách slovenského jazyka sme si objasnili nové pojmy. Neskôr sme sa vystriedali na stanovištiach, kde sme si mohli prakticky vyskúšať, ako sa leje olovo a čo sa z neho dá vyveštiť. Dievčatá varili pirohy s lístočkami či veštili z polienok dreva a chlapci veštili zo štyroch hrnčekov. Veľa zábavy sme si užili pri „trasení plotov“, ale aj pri hľadaní ukrytých lístočkov s ondrejovskými pranostikami. Prechádzku minulosťou sme zavŕšili vyhodnotením a odmenením najaktívnejších žiakov a tried.

      Do galérie Ondreju, Ondreju boli pridané fotografie.

    • Prevenciou proti týraniu, zneužívaniu a drogám

      Nie všetky deti majú možnosť prežiť šťastné detstvo. Mnohé z nich sú zneužívané, týrané, zanedbávané, využívané na detskú prácu. Tento závažný problém neobchádza ani nás, preto sme si v rámci Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí premietli dokumenty o ťažkom živote deti v Afganistane a Indii. S úžasom sme sledovali ich tvrdú prácu od svitu do noci pri výrobe tehál či náramkov. Tieto deti tiež majú svoje sny, chcú sa hrať a chodiť do školy, no realita im to nedovoľuje. Zneužívanie a týranie idú ruka v ruke s drogami. Cigareta a alkohol sú, žiaľ, každodennou súčasťou života vo všetkých krajinách sveta. Do boja proti drogám sme sa zapájali počas celého mesiaca rôznymi preventívnymi aktivitami. Európsky týždeň boja proti drogám sme ukončili zdravou alternatívou drog, a to pohybom. V cvičebni sme sa vyšantili pri rozcvičke na rebríku, pri fúkaní do peria za účelom posilňovania pľúcnej kapacity i pri triafaní do kužeľov. Realizovaná akcia opäť ukázala, že drogy a násilie v našom živote nemajú miesto.

      Do galérie Prevenciou proti týraniu, zneužívaniu a drogám  boli pridané fotografie.

    • Ekologické katastrofy v médiách

      Ekologické katastrofy v médiách

      Dňa 14.11.2018 počas 3. vyučovacej hodiny sa žiaci V.A, VI.A, VII.A A VII.B zúčastnili akcie „Ekologické katastrofy v médiách“. Fotografie a videá rôznych typov svetových katastrof viedli žiakov k empatickému vnímaniu ekologických ohrození, havárií spôsobených nezodpovedným správaním a vytváraniu predstáv o dôsledkoch ekologických katastrof. Koordinátorka pre masmediálnu komunikáciu vysvetlila žiakom pojem ,,investigatívna žurnalistika, objasnila im základné pravidlo novinárov - prinášať pravdivé, overené informácie ,,o veciach verejných“ v záujme demokracie a ochrany spoločnosti a ukázala im spôsoby ako rozlíšiť pravdivú a zveličenú správu. 

    • Cesta chleba

      Cesta chleba

      ÚCTA. Zabúdame si uctiť jeden druhého. Kolegu v práci, susedu či predavačku v obchode. Úcta patrí k slovu, ktoré vypovieme. Často raní viac ako palica. Veľká úcta patrí rodičom, im treba ďakovať za každý deň. Aj keď stolička je už prázdna. Úcta k rodine, práci, prírode, domovu, ku každému ránu.....My sme začali úctou k chlebu. Celý deň v škole sme spolu so zrnkom prešli cez pole, zistili sme, čo je mláťačka aj klinový remeň, bosou nohou sme pobehali po slame, zviazali sme ju do snopov. Videli sme plevy i ochutnali  suché droždie.  Ale hlavne - vzdali sme úctu upečenému chlebíku.

      Do galérie Cesta chleba boli pridané fotografie.

    • Nebuď otrok drog

      Nebuď otrok drog

      Hlavnou aktivitou v poradí už piateho ročníka je vedomostný kvíz, prostredníctvom ktorého sa žiaci II. stupňa základných škôl, špeciálnych škôl a študenti stredných škôl oboznámia s rizikami spätými s užívaním drog. Podmienkou účasti v záverečnom žrebovaní je správne zodpovedanie 15 kvízových otázok, týkajúcich sa viacerých oblastí súvisiacich s drogami. Všetci, ktorí úspešne zodpovedajú kvízové otázky, budú zároveň zaradení do záverečného žrebovania o ceny v celkovej hodnote 2500 eur, ktorými sú poukážky na nákup elektroniky a kníh podľa vlastného výberu. Kvíz bude na stránke projektu dostupný do 2. decembra 2018. Mená vyžrebovaných výhercov budú zverejnené na rovnakej stránke nasledujúci deň, 3. decembra 2018. Všetky potrebné informácie o projekte, vrátane štatútu súťaže, sú dostupné na www.nebudotrokdrog.sk.

    • Beseda s maliarkou

      Beseda s maliarkou

      Už po 25.-krát sa v Snine konal Výtvarný festival s účasťou maliarov z celého sveta. Pozvanie do našej  školy prijala akademická maliarka Svetlana BRINYUK z Ukrajiny. Rozprávala deťom o svojom detstve, škole, rodine, maľovaní, ale aj o vojne, strachu, útekoch z domu, neistote. Vrava v triede nastala, až keď sme zobrali do ruky štetce a farby a prvý raz aj ozajstnú maliarsku paletu. Naučili sme sa miešať farby, riediť ich vodou, maľovať svoje pocity. Dozvedeli sme sa, že Svetlana maľovala obraz aj pápežovi Jánovi Pavlovi II. a je vystavený v galérii vo Vatikáne. Deti nechceli, aby sme im prekladali. Rozumeli ukrajinskej reči a páčila sa im. 

      Do galérie Beseda s maliarkou boli pridané fotografie.

    • Športovo, hravo, zábavne

      Športovo, hravo, zábavne

      V duchu kampane #BeActive  sa žiaci a učitelia v spolupráci s pracovníčkou RÚVZ v Humennom   a seniorkami z denných centier v Humennom zapojili do 4. ročníka Európskeho týždňa športu. V priebehu športovo-zábavného dopoludnia si všetci zúčastnení otestovali svoju fyzickú kondíciu a športové zručnosti v hodoch na cieľ, pri chôdzi či skokoch po koordinačnom rebríku, v štafetách dvojíc v kotúľaní pneumatík či žonglovaní s loptičkami z papiera. Žiaci ukázali hosťom, akými spôsobmi na hodinách využívajú športové pomôcky vyrobené recyklovaním odpadových materiálov. Prestávky medzi súťažnými disciplínami spestrili pozvané seniorky spomienkami na pohybové aktivity v ich mladosti a žiaci VII.A s triednou učiteľkou spevom ľudových piesní. V závere si všetci športovci urobili krátky strečing.  Cieľom podujatia nebolo vyhrať, ale zašportovať si, a preto, aj keď súťažiaci za svoje výkony boli odmenení medailami a sladkosťou, víťazmi boli všetci, ktorí sa zapojili a prispeli tým k zvýšeniu svojej pohybovej zdatnosti a zdravia.

      Do galérie Športovo, hravo, zábavne boli pridané fotografie.

    • Aktualizácia údajov

      Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované

    Novinky

    Kontakt

    • Špeciálna základná škola, Třebíčska 16, Humenné
      Třebíčska 16, 06601 Humenné
    • +421 057/ 7722873

    Fotogaléria