• Plody našich záhrad

      Plody našich záhrad

      Žiaci VII.A triedy pod vedením triednej učiteľky Mgr. Karľovej od 18. do 20. septembra 2018 pre svojich spolužiakov naaranžovali Výstavu plodín našich záhrad.  Mohli sme na nej nájsť plody takmer všetkých  rastlín - našich aj cudzokrajných. Asi najväčšou pýchou boli tunajšie tekvice, hrozno, rôzne druhy zemiakov, plody rakytníka, Goji-kustovnica čínska, ktorá rastie v Mongolsku. Žiaci porovnávali uhorky rastúce u nás s africkými plodmi Kiwano, Tomatillo či papriko-uhorku Ačokča. Väčšinu plodov doniesla Mgr. Karľová, prispeli aj rôzni pestovatelia.

    • Škola volá

      Škola volá

      Kto to klope dneska k ránu na čarovnú školskú bránu? Krásne klope, to mi ver, predsa mesiac september. Na husličky k tomu hrá, bránu školy otvára. Už je brána dokorán. Najmúdrejšia brána brán. Múdrosti je za ňou všade ako kvetín na záhrade. Bežíme dnu – sláva, sláva! V škole deťom zmúdrie hlava.

    • Máj - lásky čas

      Máj - lásky čas

      „Zas je tu máj, ten lásky čas...“ spieva sa v jednej piesni. Preto sa aj naši žiaci pod vedením Mgr. Karľovej a PaedDr. Bicákovej vybrali do zariadenia pre seniorov Valle, aby potešili klientov peknými pesničkami, básničkami a hudbou. Klienti uvedeného zariadenia sa tešia na deti, berú ich ako svoje vnúčatka a radi si s nimi zaspievajú aj zatancujú. Ďalšie stretnutie bude pri otvorení  fitcentra v júni.

      Do galérie Máj - lásky čas boli pridané fotografie.

    • Zdravé a moderné je nefajčiť

      Zdravé a moderné je nefajčiť

      Koordinátorky  pre zdravý životný štýl, pre IKT a MSK,  pre bezpečnosť a  prevenciu 25. mája spoločne začali  týždeň aktivít venovaný  Svetovému dňu bez tabaku, ktorým je 31. máj. Pri spoločnom stole sme sa so žiakmi otvorene rozprávali o tom, prečo a kedy začali s fajčením, na tabletoch sme vyhľadávali informácie o škodlivých účinkoch tabaku aj inšpirácie na výtvarné práce, ktoré sme umiestnili na nástenke na chodbe. Po spoločnom tvorení nás piataci prekvapili zdravou sladkosťou, čajom  a mliekom. Vyzvali sme všetky triedy, aby sa v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu zapojili do týždňa aktivít, napríklad písaním príbehov „Ako to začalo“ tak, ako to urobili žiačky ôsmeho ročníka, či vyrátaním koľko stoja cigarety na matematike alebo vyhľadávaním informácií o tom, čo robia cigarety s naším zdravím, na hodinách slovenčiny a informatiky. Kreslime, maľujme,  športujme! Tvorivou spoluprácou vyslovme cigaretám dôrazne nie!  

      Do galérie Zdravé a moderné je nefajčiť boli pridané fotografie.

    • Žongluj, nedroguj, pi mlieko

      Máj je mesiacom lásky, osláv matiek, práce, víťazstva nad fašizmom, ale aj mesiacom zdravia, pretože 10. máj bol vyhlásený za svetový deň „Pohybom ku zdraviu“, 31.máj za Svetový deň bez tabaku a 16. máj je Medzinárodným dňom mlieka.  Na celoškolskej akcii 16.05. sme si v rámci týchto svetových dní a protidrogovej kampane opätovne pripomenuli dôležitosť pohybu, konzumácie mliečnych výrobkov a zdravého životného štýlu. Deň pred akciou sme  trénovali v triedach aj na chodbe vyzdobenej prácami žiakov na dané témy. Na zdravie sme si pripili mliekom. Na ďalší deň sme si v cvičebni ukázali, ako nás uvedie do pohybu  obyčajná papierová loptička z odpadového materiálu. Cvičili sme  v stoji, v kľaku, v ľahu, na mieste aj za pohybu.  Loptičku sme nadhadzovali, prehadzovali, chytali, gúľali, stláčali, loptičkou sme žonglovali, triafali, masírovali časti tela.  Zamestnali sme  končatiny a precvičili celé telo. Hýbali sme sa organizovane, súťažne, zábavne. Víťaz bol odmenený litrom mlieka, aktívni žiaci mliekom, lízankami a nakoniec aj guľatými žuvačkami. Všetci sme zvíťazili nad pohodlnosťou a nudou úsmevom, pohybom a  s  mliekom na zdravie.

      Do galérie Žongluj, nedroguj, pi mlieko boli pridané fotografie.

    • Deň matiek

      Deň matiek

      Nesiem Ti ruže, mamička moja, lebo dnes veľký sviatok máš. Keď sa nám oči potichu spoja, želanie bez slov rozoznáš.

       

      Do galérie Deň matiek boli pridané fotografie.

    • Stavanie mája

      Stavanie mája

      Posledný aprílový deň už tradične na našom území patrí stavaniu májov. Aj keď táto milá tradícia v očiach našej mládeže stále viac upadá do zabudnutia, na mnohých miestach Slovenska sa stále nájdu mladí muži, folklórne súbory či dokonca celé obce, ktoré tento zvyk udržiavajú pri živote. Čo vlastne stavanie mája znamená a čo stromček ozdobený pestrými farebnými papiermi symbolizuje? Na túto otázku sme hľadali odpoveď spolu s našou folklórnou speváckou skupinou,  ktorá  tento zvyk priblížila žiakom a pedagógom školy. Pri speve ľudových piesni sme ozdobili mladú briezku, ktorú sme upevnili na vstupnú bránku školy, aby sme oznámili, že aj v našej škole sú pekné mladé  dievčatá. Veríme, že táto tradícia pretrvá na našej škole aj nasledujúce roky a že neupadne do zabudnutia.

      Do galérie Stavanie mája boli pridané fotografie.

    • Srdce na dlani

      „Viete, deti, o niekom, kto má srdce na dlani?“ Touto otázkou sme otvorili akciu zameranú na rôzne preventívne aktivity v rámci boja proti násiliu. Spoločne so žiakmi sme vytvorili komunitný kruh a zopakovali si základné pravidlá komunikácie. O tom, že aj naše deti majú veľké srdce, svedčia aj ich skúsenosti s pomáhaním iným ľuďom. Pomocou „náladomeru“ žiaci rozprávali o svojich pocitoch a náladách. Hádzaním loptičky priateľstva a kritiky zase hovorili o svojich pozitívnych a negatívnych skúsenostiach s inými žiakmi. Pri hre na „somárika“ sa  učili ako zvládať situáciu nenásilne a vzájomnou dohodou. Po nastolení konkrétnej problémovej situácie žiaci vymýšľali rôzne spôsoby riešenia problému. Sledovaním rozprávky „O škaredom káčatku“ zistili, že práve rozdiely medzi nami sú zaujímavé a máme ich oceňovať. V tomto preventívnom programe budeme ďalej pokračovať, aby sme nedali šancu rastu násilia a extrémizmu na škole.

      Do galérie Srdce na dlani boli pridané fotografie.

    • Medzinárodný deň Rómov

      Pri tejto príležitosti koordinátorka pre multikultúrnu výchovu a ľudské práva usporiadala výstavku prác našich žiakov, ktoré sú ukážkou šikovnosti a tvorivosti žiakov našej školy. Práce sú vystavené v pavilóne B v spoločných priestoroch chodby prístupné na prehliadku všetkým triedam. 

       

    • Život včely a včelára

      Život včely a včelára

      V rámci aktivít ku Dňu Zeme k nám zavítal včelársky majster pán Fedkov, člen Spolku včelárov. Svojím pútavým rozprávaním priblížil žiakom i pedagógom prácu včelára a upozornil na  význam a prínos malej včielky pre ľudí. Predviedol nám, čo všetko potrebuje včelár k svojej práci, a priniesol so sebou aj sladkú odmenu za celoročnú prácu - vzorky sladkého medu, propolisu i peľu.

      Do galérie Život včela a včelára boli pridané fotografie.

    • Poď hrať ping-pong

      Poď hrať ping-pong

       

      Stolný tenis je nenáročný, ľahko dostupný šport, vhodný pre všetky vekové kategórie. Môžu  ho hrať aj ľudia so znevýhodnením, preto sme 09.04. 2018 v rámci „Svetového dňa stolného tenisu pre všetkých na Slovensku“ uskutočnili turnaj v stolnom  tenise, do ktorého sa zapojili všetci žiaci,  učitelia a aj nepedagogickí zamestnanci školy. 18 vybraných žiakov  súťažilo o zaujímavé ceny od sponzora akcie (kľúčenky, tričká, sladké odmeny) a ostatní žiaci si precvičovali držanie rakety, nadhadzovanie, podávanie a odbíjanie loptičky. Víťazi  jednotlivých kategórií dostali hodnotné ceny,  medaily a pochvalné uznania. Všetci zúčastnení boli odmenení  sladkosťami.

      Do galérie Poď hrať ping-pong boli pridané fotografie.

    • Austrálske khamoro (slnko)

      Netradičný a zaujímavý názov malo stretnutie s manželmi Máriou a Jozefom Avkovými, ktorí sa  prišli podeliť so svojimi zážitkami z Austrálie. Žiaci mali možnosť vypočuť si zaujímavosti o živote v Austrálii, o domorodých obyvateľoch - aborigénoch, o faune aj flóre tohto kontinentu. Pútavé rozprávanie bolo spestrené fotografiami a názorným materiálom – fľaštičkami s niekoľkými druhmi piesku rozličných farieb,  mušľami rôznych veľkosti, z ktorých bolo počuť šum mora, či veľkými šiškami rastúcimi na stromoch podobných našim ihličnanom, ale s výškou 30 až 50 metrov. Prekvapením bola aj ochutnávka obľúbených austrálskych nátierok netradičných chutí. Pani Avková urobila výstavku obrazov zobrazujúcich výjavy zo života a prírody v Austrálii, ktoré vlastnoručne namaľovala zvláštnou bodkovanou technikou typickou pre domorodú kultúru. Žiaci si mohli maľovanie touto technikou aj vyskúšať a zaujalo ich to natoľko, že z obrazov, ktoré namaľujú, urobia celoškolskú výstavu. Podujatie nakrúcala aj Humenská televízia a záznam z akcie si môžete pozrieť v jej archíve: https://www.youtube.com/watch?v=3ER53UJhP10

      Do galérie Austrálske khamoro boli pridané fotografie.

    • Veľkonočné pohľadnice

      Veľkonočné pohľadnice

      Preveselé sviatky jari, slnko v každej jednej tvári.

      Bystré nohy, svižný korbáč, šunku, chlebík, ba aj koláč.

      Trošku kriku, šťastia moc, skrátka krásnu Veľkú noc.

       

      Do galérie Veľkonočné pohľadnice boli pridané fotografie.

    • Moja obľúbená rozprávka

      Moja obľúbená rozprávka

      Žiaci 1. – 5. ročníka v rámci aktivít na zvyšovanie čitateľskej gramotnosti vstúpili do sveta rozprávok akciou Moja obľúbená rozprávka. Jej cieľom bolo porovnať podoby rozprávky v rôznych médiách. Prostredníctvom literárneho kvízu si  žiaci pripomenuli známe rozprávky, hádali ich názvy a mená rozprávkových postavičiek, zopakovali si, čo vedia o vzniku, tradovaní a autoroch rozprávok, vypočuli si ľudovú rozprávku  o  chudobnom  ševcovi, ktorý prekabátil čerta, aj audio ukážku o Gevenduche z knihy Danka  a Janka. Potom žiaci na základe vypočutej ukážky namaľovali, ako si predstavujú Gevenduchu  a svoje výtvory porovnali s Gevenduchou zobrazenou v animovanej rozprávke. Záverečný riadený rozhovor bol zameraný na obsahové a formálne odlišnosti rozprávky v tlačenom a audiovizuálnom médiu.  

      Do galérie Moja obľúbená rozprávka boli pridané fotografie.

    • Návšteva SŠI v Snine

      Dňa 6. marca  2018 sa žiaci 7. - 9. ročníka spolu s pedagógmi a sociálnymi pracovníkmi z osady Podskalka zúčastnili návštevy SŠI v Snine. Navštívili sme odborné učilište, ktoré vzdeláva  žiakov s mentálnym, telesným, pripadne viacnásobným postihnutím. Počas návštevy mali žiaci možnosť stretnúť sa s odborníkmi z praxe, nahliadnuť do reálneho chodu školy, vyučovacieho procesu aj praktickej prípravy v jednotlivých študijných odboroch a získať informácie  o podmienkach prijatia do učilišťa, o dĺžke štúdia, o jednotlivých študijných odboroch, internátnom ubytovaní  a pod. Po ukončení obhliadky školy a ostatných priestorov žiaci dostali drobnosti na pamiatku a malé pohostenie.  Ďakujeme riaditeľke školy PaedDr. Jane Kandrikovej za to, že nám umožnila nahliadnuť do vyučovacieho procesu školy a  zamestnancom školy za ich ochotu a profesionálny prístup.

    • Ornamentálna mapa Slovenska

      „Aj malý národ môže byť veľký. Svojou kultúrou a vzdelanosťou.“ V duchu myšlienky učiteľa národov J.A.Komenského sa nesie aj medzinárodný projekt „Ornamentálna mapa sveta“, ktorý spája deti a mládež na celom svete a ktorého súčasťou je  projekt „Ornamentálna mapa Slovenska“. Jeho cieľom má byť pokus o zápis Slovenska do Guinessovej knihy rekordov v maľovaní ornamentov. Aj naša škola sa zapojila do tohto projektu. Pre žiakov sme pripravili tradičné tvorivé dielne, ktorých súčasťou bola výtvarná hra „Maľované ohnisko“. Ohniskom bola v minulosti nazývaná veľkoplošná maľba na starodávnej peci, ktorá mala ochrániť rodinu. Výsledkom tvorivej spolupráce našich žiakov je nádherné historické maľované ohnisko v reálnej veľkosti. Tradície sme si pripomenuli aj tkaním koberčekov, maľovaním a vyšívaním čičmianskych vzorov a výrobou modranskej keramiky.

      Do galérie Ornamentálna mapa Slovenska boli pridané fotografie.

    • Netradiční snehuliaci

      Netradiční snehuliaci

      V cvičebni školy sa 23.02.2018 stretli všetky triedy  na vyhodnotenie súťaže Snehuliak netradične, ktorú zorganizovala koordinátorka environmentálnej a globálnej výchovy. Žiaci jednotlivých tried sa mohli zapojiť  do súťaže snehuliakmi, na výrobu ktorých využili všetky dostupné recyklovateľné materiály. Pred svojimi spolužiakmi a učiteľmi jednotlivci alebo celé triedy prezentovali svoje výrobky, vysvetlili, z čoho a ako vytvorili snehuliakov.  Porota za kreativitu a šikovnosť ocenila všetky triedy a všetci žiaci, ktorí sa podieľali na tvorbe snehuliakov, boli odmenení malým sladkým darčekom.

    • Karneval priateľstva

      K tradičným podujatiam v našej škole patrí aj Karneval priateľstva, ktorý sa v tomto školskom roku uskutočnil 12. februára na 3. – 6. vyučovacej hodine. Ideovým zámerom karnevalu bolo spojiť fašiangovú veselicu so zábavnými hrami a súťažami v duchu osláv blížiaceho sa Medzinárodného týždňa priateľstva. Karneval umožnil žiakom uvedomiť si hodnoty a význam ozajstného priateľstva, upevniť priateľské vzťahy medzi triedami aj jednotlivcami a prostredníctvom zábavných didaktických hier rozvíjať svoj osobnostný a sociálny potenciál.

      Do galérie Karneval priateľstva boli pridané fotografie.

    • Beseda so žiačkou zo zahraničia

      Beseda so žiačkou zo zahraničia

      Nie vždy máme príležitosť a dostatok finančných prostriedkov navštíviť  niektorú z krajín v zahraničí, spoznať jej prírodné a kultúrne bohatstvo či život ľudí, ktorí v nej žijú. Preto sme boli vďační koordinátorke pre multikultúrnu výchovu, že k nám pozvala na besedu našu vrstovníčku z Veľkej Británie. Otázky, ktoré sme jej kládli, boli zamerané na porovnanie nášho a anglického školského systému, napríklad ako dlho trvá vyučovanie, aké predmety sa v škole vyučujú, aký je počet a zloženie žiakov, prístup učiteľov či možnosti trávenia voľného času. Našej kamarátky z Anglicka sme sa pýtali aj na jej dojmy zo Slovenska a z našej školy.  Za jej ochotu sme sa poďakovali malou pozornosťou a spevom piesne v rómskom jazyku.

    • Čítanie s porozumením

      Z potreby zvyšovania úrovne čitateľskej gramotnosti našich žiakov a pri príležitosti Svetového dňa ľudských práv sme  dňa 19.01.2018 zorganizovali súťaž v čítaní s porozumením. Témou boli príbehy zo života detí v krajinách,  kde nie všetci majú rovnaké podmienky  a možnosti vzdelávania ako v našom štáte. Cieľom bolo priblížiť, zatraktívniť deťom čítanie, spoznať život a kultúru detí iných krajín. Akcia prebiehala na 4. a 5. vyučovacej hodine  v priestoroch 8.A triedy. Súťaže sa zúčastnili zástupcovia všetkých ročníkov.

      Do galérie Čítanie s porozumením boli pridané fotografie.

    Novinky

    Kontakt

    • Špeciálna základná škola, Třebíčska 16, Humenné
      Třebíčska 16, 06601 Humenné
    • +421 057/ 7722873

    Fotogaléria