• Vianoce u nás a vo svete

      Vianoce u nás a vo svete

      Viete, že deťom v Španielsku "vykaká" darčeky Caga Tió a v Holandsku ich nosí Sinter Klaas s Čiernym Petrom, ktorí do tejto krajiny priplávajú na lodi zo Španielska? Tieto, ale aj iné zaujímavosti spojené s obdobím adventu a Vianoc sa žiaci dozvedeli na celoškolskej akcii, ktorú organizačne pripravila  koordinátorka pre masmediálnu koordináciu. Spev kolied a vianočných piesní žiaci sprevádzali hrou na rytmické nástroje Orffovho inštrumentára a priestor dostali aj nacvičené prednesy vinšov a básní s tematikou zimy, ktoré dotvorili príjemnú  predsviatočnú atmosféru.

      Do galérie Vianoce u nás a vo svete boli pridané fotografie.

    • Priadky

      Od prvej novembrovej nedele sa voľakedy večer schádzali ženy a dievky do „kudzeľnej chyži“.  So spevom najprv otvorili dvere a jedna za druhou vošli do vykúrenej izbietky. Každá si priniesla praslicu či kolovrat, polienka do pece.   Na otvorenej hodine sa  trieda VI.A premenila na „chyžu“,  v ktorej  čiperné babičky z folklórneho súboru Kudzeľ z Dlhého nad Cirochou priadli, spievali a spomínali na svoju mladosť,  na zážitky spojené s prácami spojenými s pestovaním a spracovaním ľanu. Žiaci sa dozvedeli čo je to kudzeľ,  praslica, kolovrátok či vreteno. Spoločne s pani učiteľkou a členkami súboru spriadali dlhú cestu od semienka ľanu po hotovú košieľku.

      Do galérie Priadky boli pridané fotografie.

    • Návšteva v domove pre seniorov

      Návšteva v domove pre seniorov

      Tak ako v prírode ubiehajú ročné obdobia, tak sa i človeku míňa rok za rokom a pomaly nastáva jeseň života. Je to čas na spomínanie. Aj žiaci VI.A  pod vedením triednej učiteľky chceli pripomenúť radostné chvíle minulosti a spevom a tancom spestriť dni seniorom v ich novom domove na Duchnovičovej ulici v Humennom. V spolupráci s babičkami z folklórneho súboru Kudzeľ z Dlhého nad Cirochou pripravili pre klientov domova pásmo Priadky.  Seniori sa  bez váhania hneď od začiatku zapájali do pripravených aktivít a vystúpenie žiakov aj svojich vrstovníkov vrúcne a vďačne prijali.

    • Európsky týždeň boja proti drogám

      Európsky týždeň boja proti drogám

      Európsky týždeň boja proti drogám v čase od 20.11.2017  do 24.11.2017 začal Medzinárodným dňom bez fajčenia. Na vyučovacích hodinách sa  počas celého týždňa mali možnosť žiaci a vyučujúci podľa vlastného výberu zoznamovať s rozsiahlou problematikou užívania drog, no predovšetkým s alternatívou zdravého životného štýlu. Preto sme v rámci protidrogovej kampane vyzvali žiakov na dlhodobú súťaž v žonglovaní „Žongluj, nedroguj!“ Navštívili sme každú triedu, ukázali, ako si vyrobiť papierové loptičky a ako trénovať žonglovanie, ako účinne zamestnať ruky vo voľných chvíľach. Papierové loptičky možno využívať  vo výchovno-vzdelávacom procese podľa fantázie. Prvá súťaž s odmenami sa zrealizuje na obľúbenom celoškolskom karnevale. Pre väčšinu  našich žiakov je dobrou drogou hudba, šport, ale aj tvorivé aktivity. Aj im samotným sa páčia výtvarné práce  s protidrogovou tematikou na veľkoplošnej výstavke umiestnenej na chodbe v pavilóne C.

    • Červené stužky

      Červené stužky

      V rámci celoslovenskej  kampane Červené stužky sa v škole realizovali rôznorodé aktivity. Na vyučovacích hodinách biológie, vlastivedy, etickej výchovy a triednických hodinách prebiehali besedy so žiakmi na tému HIV/AIDS, v ktorých učitelia prístupnou formou priblížili pálčivý problém doby a nezodpovedný postoj k vlastnému zdraviu aj k zdraviu iných. Svoje pocity žiaci pretavili do výtvarných prác a pohľadníc, ktorými sa zapojili do súťažnej časti celoslovenskej kampane v Žiline. Zhotovili si červené stužky, ktoré im zdobili hruď aj 1. decembra, keď v deň boja proti AIDS symbolicky bojovali za zdravie pohybovými aktivitami v cvičebni školy. Žiaci sa tešili a boli veľmi aktívni nielen v obľúbenom minifutbale, ale aj pre nich v novej aktivite –vo futbale posediačky.

      Do galérie Červené stužky boli pridané fotografie.

    • Bezpečne na internete

      Pri príležitosti Dňa počítačovej bezpečnosti sa žiaci 28.11. 2017 zúčastnili  prednášky o nebezpečenstvách internetu. Cieľom akcie bolo objasniť žiakom riziká sociálnych sietí, internetových  priateľstiev, zoznamovacích stránok a upozorniť ich na potrebu ochrany osobných údajov, súkromia a počítačov, ktoré používajú pri vzdelávaní a zábave. Mladší žiaci si pozreli  edukačné animované videá na webovej stránke ovce.sk a starší žiaci reálne či fiktívne zážitky ich vrstovníkov spracované v krátkych videách či prezentáciách. Žiaci získali aj informácie o tom, ako postupovať, keď sa cítime ohrození alebo na ktorých stránkach sa o danej problematike môžu dozvedieť viac. Poznatky, ktoré žiaci nadobudli, by im mali pomôcť používať počítač naozaj bezpečne, lebo tak, ako v reálnom svete, aj v tom virtuálnom je najlepšou liečbou prevencia.

      Do galérie Bezpečne na internete boli pridané fotografie.

    • Sme proti násiliu a šikanovaniu

      Týranie, šikanovanie, zlé zaobchádzanie a sexuálne zneužívanie detí je závažný až alarmujúci problém na celom svete. Preto aj my v našej škole venujeme tejto téme zvýšenú pozornosť v rámci prevencie a ochrany detí. Dňa 21.11.2017 sme pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí zrealizovali akciu „Sme proti násiliu a šikanovaniu“. Žiaci sa zapojili do zážitkových a hrových aktivít, prostredníctvom ktorých sa učili komunikovať, vyrovnávať sa s pocitmi hnevu, agresivity a adekvátne reagovať v záťažových situáciách. Zdôraznili sme aj tému násilia na internete, vydierania a sexuálneho násilia páchaného na deťoch. Edukačné filmové ukážky očami obete šikanovania i agresora žiakov zaujali a podnietili k diskusii. 

      Do galérie Sme proti násiliu a šikanovaniu boli pridané fotografie.

    • Vlastiveda v múzeu

      Vlastiveda v múzeu

      Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť. Vychádzajúc z tejto ľudovej múdrosti p. učiteľka Hajníková zorganizovala pre žiakov V.A  hodinu vlastivedy v priestoroch Vihorlatského múzea v renesančnom kaštieli. Umelecko-historická expozícia žiakom priblížila život a bytovú kultúru  šľachty od obdobia renesancie až po 20.storočie, no viac ich zaujali exponáty v prírodovednej časti múzea, ktoré  korešpondovali s aktuálne preberaným učivom o živej prírode. Vystavené exponáty upevnili a rozšírili ich poznatky o živočíchoch žijúcich v našom regióne a zároveň povzbudili ich záujem o prírodu a jej ochranu.

      Do galérie Vlastiveda v múzeu boli pridané fotografie.

    • Superstar

      Superstar

      Mnoho známych spevákov sa môže pýšiť týmto titulom a od 14.11.2017 do plejády „superstaristov“ pribudli nové mená. Sú nimi Dominika Jakubová a Norma Demeterová z III.A, ktoré  s piesňou Ide poštár, ide zvíťazili v školskom kole Superstar.  Spevákov pri ich speve na syntetizátoroch sprevádzali bývalí žiaci školy a svojou hrou vytvorili  výbornú atmosféru aj počas prestávok. K spevákom sa mimosúťažne pridali aj p. učiteľky Bicáková a Karľová, ktoré zaspievali svoje obľúbené piesne.  Výkony súťažiacich hodnotila nielen učiteľská porota, ale dôležité poradné hlasy mali aj diváci – žiaci, ktorí výkony jednotlivých súťažiacich ocenili rôznou intenzitou potlesku. 

      Do galérie Superstar boli pridané fotografie.

    • Život netopierov

      Netopiere sú našimi častými spolubývajúcimi. Na Slovensku žije 28 druhov netopierov a určitá časť z nich nachádza svoje úkryty práve v našich obydliach. Tieto jediné lietajúce cicavce sú opradené množstvom mýtov a povier, vďaka ktorým sú neprávom zatracované a označované za krvilačné príšery. Život týchto zaujímavých a užitočných tvorov žiakom prišla priblížiť pani Ing. Anna Macková z CHKO Východné Karpaty.  Premietla im  film o živote netopierov a našich sťahovavých vtákoch a upozornila ich na význam ochrany a dôležitosť ochrany prírody a životného prostredia.

    • Týždeň o zdravej výžive

      V súvislosti so svetovým  dňom výživy (16. október) a dňom pôvodných odrôd jabĺk  (21. október) sa uplynulý týždeň niesol v znamení zážitkového učenia o zdravej výžive . Na vyučovacích hodinách  žiaci čítali o zdravej výžive v duchu výroku „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto aby sme zdravo žili“, hrali pexesa, kreslili, maľovali, lúštili tajničky a  modelovali ovocie a zeleninu. Zo žiackych   prác  na chodbe pavilónu „C“ vznikla veľká farebná výstavku.  Najchutnejšie boli aktivity v našej kuchynke. Štvrtáci a ŠKD varili výbornú zeleninovú polievku a piekli jablkový koláč, piataci zvládli fajnové palacinky, šiestaci variantu A  pripravili  výborné pečené zemiaky a džatky, šiestaci variantu B pripravili chutné a lacné zemiakové placky len zo zemiakov, obohatené postrúhaným ementálom. Siedmaci napiekli sladké roládky z lístkového cesta plnené jablkami a slané so šunkou a  s  paradajkovým pretlakom. Žiačky variantu B a C deviateho ročníka  pripravili zdravé, chutné  jednohubky a pomarančový džús. Veríme, že všetky zdravé dobroty budú  naši žiaci pripravovať aj vo svojich rodinách a pre kamarátov pri vlastných oslavách.

    • 26. 10. 2017

      Do galérie Týždeň o zdravej výžive boli pridané fotografie.

    • Obchodovanie s ľuďmi

      Obchodovanie s ľuďmi

      Skúsenosti kriminalistov a obetí obchodovania s ľuďmi poukazujú na  aktuálnosť tejto témy. Preto sme so žiakmi 6. – 9. ročníka našej školy uskutočnili besedu, ktorej cieľom bolo priblížiť rôzne formy obchodovania s ľuďmi, pomenovať rizikové situácie a formou diskusie nachádzať spôsoby, ako im predchádzať. Súčasťou akcie bolo aj premietanie dokumentárneho filmu zachytávajúceho skutočné príbehy ľudí, ktorí sa stali súčasťou obrovskej zločineckej mašinérie obchodovania s ľuďmi. Nasledovala spoločná analýza a praktické rady, ako sa bezpečne a obozretne správať v neznámom prostredí, ako rozpoznať pochybné ponuky práce v cudzine a ako a kam sa obrátiť so žiadosťou o pomoc.

    Novinky

    Kontakt

    • Špeciálna základná škola, Třebíčska 16, Humenné
      Třebíčska 16, 06601 Humenné
    • +421 057/ 7722873

    Fotogaléria